Deel jouw talent met de rest van Nederland
en maak 24 uur per dag kans om ontdekt te worden.

Figuranten gezocht

Figureren in een film, tv-film, reclamespot of toneelstuk?

Zou jij graag op de set van een film of tv-serie naast bekende acteurs en actrices willen staan? Laat deze wens dan uitkomen via 24Talents.nl. Op de website die figuranten en film- en reclamemakers bij elkaar brengt vind je allerlei oproepen voor figuranten waar je op kunt reageren. Iedereen kan in principe figureren. Filmmakers en reclame producenten zijn meestal op zoek naar een verscheidenheid aan figuranten. Ze hebben vaak een bepaald profiel in gedachten voor de mensen die ze zoeken, maar laten zich ook graag verrassen door de aanmeldingen die ze ontvangen.

Figureren is ook acteren

Het klinkt misschien vreemd, maar figureren is een stuk lastiger dan veel mensen verwachten. Een figurant is iemand die geen echte rol heef,t maar wel zichtbaar (bij edelfiguratie soms ook hoorbaar) aanwezig is in een film, tv-film, reclamespot of toneelstuk. De regisseur zal je eerst een aantal aanwijzingen geven. Zodra de camera’s draaien is het vervolgens jouw taak om het voor elkaar te krijgen om je rol zo natuurlijk mogelijk te spelen en te improviseren. In veel gevallen zul je – zonder geluid te maken – een gesprek moeten voeren met een andere figurant. Ondanks dat alleen je lippen mogen bewegen zul je dit geloofwaardig moeten doen. Jouw figureer talent maakt een film, tv-film, reclamespot of toneelstuk hierdoor geloofwaardig en compleet!

Figuranten gezocht voor film, tv-films en reclamespotjes

Van figurant naar acteur

Een beroemd acteur of actrice worden is voor de één een stuk eenvoudiger dan voor ander. Voor kinderen van bekende acteurs en kinderen van bekende ouders gaan de deuren nu eenmaal veel gemakkelijker open. Heb je de juiste connecties dan is de eerste stap in een acteercarrière ook eenvoudiger te zetten. Behoor je niet tot deze selecte groep van mensen dan zul je op een andere manier een start moeten maken met je acteer carrière. Veel acteurs zijn dan ook begonnen als figurant. Op deze site worden steeds nieuwe figuratie opdrachten geplaatst. Dit is voor beginnende acteurs een goede manier om wat ervaring op te doen. Zo kom je erachter hoe alles op een filmset gaat en het staat natuurlijk leuk op je CV. In principe heeft een figurant geen vaste tekst in een script, maar je krijgt door het figuren wel ervaring in het geloofwaardig uitvoeren van bepaalde handelingen voor de camera. Wellicht heb je onverwacht toch last van cameravrees waardoor figureren in een film een leuk begin is.

Via deze site kun je ook reageren op acteer opdrachten. Als je al ervaring hebt opgedaan kun je daar audities uitkiezen voor leuke films, commercials en tv-series. Selecteer hierbij met name de rollen die goed bij je passen, kun jij het personage geloofwaardig neerzetten? Heb je nog niet zo veel ervaring met acteren, begin dan bij de kleinere producties. Het opdoen van ervaring is erg belangrijk om jezelf als acteur of actrice verder te blijven ontwikkelen!

Types figuranten

De figuranten die via 24Talents.nl worden gezocht zijn onder te verdelen in de volgende figuranten types.

Massafigurant
Bij massafiguranten moet je bijvoorbeeld denken aan mensen die op de achtergrond lopen in een film. Dit type figuranten wordt meestal geselecteerd op leeftijd en lengte. In de meeste gevallen zijn hier geen speciale eisen aan verbonden. Dit type figuranten is meestal nauwelijks in beeld maar wel van groot belang om een film, tv-film, reclamespot of toneelstuk een realistische aanblik te geven.

Massafiguranten gezocht

Publiek
Het aanwezig zijn als publiek is ook een vorm van figurant zijn. Deze collectieve vorm van figuratie is vergelijkbaar met het type massafigurant. Bij een show is het heel gebruikelijk figuranten in te zetten als publiek. Van deze figuranten wordt dan verwacht dat zij applaudisseren en de kandidaten toejuigen of in sommige gevallen uitjoelen.

Figurant
Een figurant is vergelijkbaar met de voorgaande types maar is iets langer in beeld. Voor dit type figuranten wordt vaak al een selectie gemaakt. Het uiterlijk is hier iets belangrijker en het wordt op prijs gesteld als je een beetje weet wat je doet. Dat er bij dit type figuranten op uiterlijk wordt geselecteerd wil niet zeggen dat je mooi uit moet zien. Figuranten worden meer geselecteerd op het type mensen dat normaliter wordt verwacht om wat er om de acteurs heen gebeurt geloofwaardig over te laten komen.

Edelfigurant
Voor een edelfigurant wordt er geselecteerd op uiterlijk of een speciale vaardigheid. Dit type figuranten komen meestal goed in beeld, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. De verdiensten zijn ongeveer 2 à 2½ maal zoveel als bij een massa- of gewone figuratie. Edelfiguranten krijgen soms tekst of een speciale zeer kleine rol. Van een edelfigurant wordt hiervoor verwacht dat deze wel een beetje kan acteren of speciale vaardigheden heeft. Het zijn vaak mensen die al veel ervaring als figurant hebben of al wat acteer ervaring hebben.

Specials
Een special is een figurant die wordt gecast zijn of haar uiterlijke kenmerken. Vaak gaat het hierbij om iemand die op een beroemdheid lijkt (dubbelganger) of een opvallend afwijkend uiterlijk heeft, bijvoorbeeld heel gespierd, heel klein of heel lang.